Clicky


PvdA schrapt kandidaat-raadslid na anonieme tip

PvdA schrapt kandidaat-raadslid na anonieme tip
17-02-2014 19:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Kandidaat-raadslid Koos Julicher uit Landgraaf is door de PvdA van de kieslijst gehaald. Dit gebeurde na een anonieme tip over de extreem-rechtse sympathieën die Julicher in het verleden koesterde. Dat bevestigt PvdA-lijsttrekker Harry Leunessen na berichtgeving maandag door de regionale omroep L1.

Na de tip zijn twee partijleden zondag bij Julicher langs gegaan om hem te confronteren met de informatie. "Het blijkt dat hij in 1995 in Gelderland en Maastricht een ondersteuningsverklaring heeft getekend voor de Centrum Democraten", zegt Leunessen. "Het mag dan wel twintig jaar geleden zijn, maar het is voor ons reden om hem te schrappen."

De Centrum Democraten werden in 1984 opgericht door Hans Janmaat en stond destijds te boek als extreemrechts. De partij is in 2002 opgeheven.

Volgens de lijsttrekker had Julicher 'begrip' voor de beslissing om hem van de kieslijst te schrappen. De afdeling Landgraaf heeft het landelijk partijbestuur gevraagd om Julicher ook te schorsen uit de partij.

Het kandidaat-raadslid stond op de 29e plaats, een onverkiesbare plek. (Novum)