Clicky


TNT Express boekt bescheiden winst

TNT Express boekt bescheiden winst
18-02-2014 09:05 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

AMSTERDAM - TNT Express heeft vorig kwartaal een bescheiden winst geboekt, na een fors verlies in dezelfde periode van 2012. De koeriersdienst hield tussen oktober en december 32 miljoen euro over, zo maakte TNT Express dinsdag bekend. In het vierde kwartaal van 2012 kwam de pakketbezorger nog uit op een verlies van bijna 150 miljoen euro.

De winst is onder meer het gevolg van de kostenbesparingen die TNT Express de afgelopen tijd doorvoerde. De uitgaven van het beursgenoteerde concern daalden daardoor van ruim 1,8 miljard euro in het vierde kwartaal van 2012 naar iets minder dan 1,7 miljard euro in de laatste drie maanden van vorig jaar.

Over heel 2013 wist de koeriersdienst in totaal 125 miljoen euro aan bezuinigingen door te voeren. De komende jaren moet daar nog eens ruim driehonderd miljoen euro aan kostenbesparingen bij komen. Om die bezuinigingsdoelen te bereiken, kondigde TNT Express vorig jaar aan om voor 2016 wereldwijd vierduizend banen te willen schrappen.

Hoewel het vierde kwartaal een positief resultaat opleverde, eindigt TNT Express het hele jaar met verlies. Onder de streep komt de koeriersdienst uit op een nettoverlies van 122 miljoen euro. In 2012 kwam TNT Express nog uit op een min van 84 miljoen. De omzet over het gehele jaar daalde met vijf procent naar 6,5 miljard euro.

Topman Tex Gunning stelt in verklaring dat TNT de afgelopen tijd flink is doorgelicht, om een beeld te krijgen van onder meer de productiviteit, efficiëntie en de dienstverlening naar klanten. "De conclusies zijn duidelijk", aldus Gunning. "In sommige gebieden zijn we duidelijk sterk, maar we moeten ook aanzienlijke verbeteringen doorvoeren."

Zo wil Gunning dat TNT Express uitgroeit tot de 'snelste en betrouwbaarste' bezorger op de Europese wegen. Ook wil de koeriersdienst zich nog meer richten op de dienstverlening aan een aantal industrieën, die nu al belangrijk zijn voor TNT Express. Daarnaast moet de pakketbezorger nog aantrekkelijker worden voor het midden- en kleinbedrijf. (Novum)