Clicky


'Gratis parkeren trekt geen extra bezoekers'

'Gratis parkeren trekt geen extra bezoekers'
18-02-2014 13:26 | Binnenland | auteur De Redactie

EDE - Het aanbieden van gratis parkeerplaatsen trekt op rustige dagen nauwelijks extra winkelpubliek naar een stadscentrum. Het is daarom geen geschikt middel om de lokale detailhandel te stimuleren. Dat stelt de Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE) dinsdag na een experiment met gratis parkeren in de Gelderse stad.

In een poging meer bezoekers naar het doordeweeks rustige centrum van Ede te trekken, besloot de gemeente op vier woensdagen in november en december geen geld te vragen voor parkeren. Dat leidde echter niet tot extra bezoekers in het centrum van de plaats met 110 duizend inwoners, zo meldt de stichting.

De proef is met opzet op een werkdag uitgevoerd, zo meldt Johan Wijk van SBE. "Op zaterdagen is het al druk genoeg in het centrum", stelt hij. "Bovendien is het aanbieden van gratis parkeerplek op zaterdag veel te duur. We wilden juist kijken hoe we op rustige dagen meer mensen naar het centrum konden trekken."

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is het beloven van gratis parkeerplek een populair standpunt. Onder meer in Alphen aan den Rijn, Purmerend en Wageningen proberen partijen stemmen te lokken met gratis parkeren, omdat dit goed zou zijn voor de middenstand. De proef in Ede laat volgens de onderzoekers zien dat de maatregel 'geen zoden aan de dijk zet'. (Novum)