Clicky


Dijsselbloem hint op meer tijd voor Grieken

Dijsselbloem hint op meer tijd voor Grieken
18-02-2014 19:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Griekenland krijgt mogelijk langer de tijd om de noodleningen van de overige eurolanden terug te betalen. Het oprekken van de looptijd behoort tot de mogelijkheden als later dit jaar blijkt dat Griekenland meer steun nodig heeft. Dat heeft Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd.

"Zonder op de cijfers in te gaan: dit zou kunnen", zei Dijsselbloem in een interview met RTL-Z. Hij reageerde op een recent bericht van het persbureau Bloomberg dat de eurolanden zouden overwegen de looptijd van de leningen op te rekken tot vijftig jaar. De huidige looptijd is twintig tot dertig jaar.

Dijsselbloem herhaalde dat in de tweede helft van het jaar wordt besloten over eventuele nieuwe steun voor Griekenland. Een voorwaarde is wel dat Griekenland meer werk gaat maken van de afspraken over hervormingen, zei Dijsselbloem. Het zou het derde steunpakket worden voor het Zuid-Europese land.

Dijsselbloem uitte verder zijn zorgen over Italië, waar opnieuw een kabinet is gevallen. "In het jaar dat ik voorzitter van de Eurogroep ben is de meerderheid van de ministers al een keer gewisseld, en de Italiaanse minister al twee keer. Dat zegt iets over de instabiliteit en dat komt het doorvoeren van hervormingen niet ten goede."

Ook ging Dijsselbloem in op de werkloosheidsnorm die zijn eigen PvdA in het Europese verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Naast de drieprocentsnorm voor het overheidstekort zou er een Europese maximumnorm voor de werkloosheid moeten komen van vijf procent. Volgens Dijsselbloem is dat vooral bedoeld als 'politiek signaal'. (Novum)