Clicky


Imtech opnieuw in schandaal verwikkeld

Imtech opnieuw in schandaal verwikkeld
19-02-2014 09:34 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Na de recente boekhoudfraude in Polen en Duitsland heeft Imtech opnieuw een schandaal voor de kiezen gekregen. Directeurs van een dochterbedrijf van de technisch dienstverlener zouden ten minste één Zwitserse ambtenaar hebben omgekocht, om zo de plaatselijke overheid voor miljoenen te kunnen oplichten, schreef De Telegraaf woensdag. Imtech bevestigt dat er onderzoek wordt gedaan naar mogelijke malversaties.

De technisch dienstverlener zegt volledig mee te werken aan het onderzoek van het Zwitserse OM en zelf ook onderzoek te doen naar wat er is gebeurd. "Imtech verwerpt al het onethische zakelijk gedrag", laat het bedrijf weten. Het aandeel Imtech staat woensdag op de Amsterdamse beurs ruim zes procent in de min.

Volgens De Telegraaf richt het onderzoek zich onder meer op de voormalige bestuursvoorzitter en een directeur van de Imtech-dochter Fritz & Macziol. In totaal heeft het OM drie verdachten in het vizier. Het OM in Zwitserland sluit volgens de krant niet uit dat het onderzoek zich op termijn uitbreidt naar de Imtech-dochter zelf.

De smeergeldaffaire volgt op twee eerdere schandalen in Polen en Duitsland, waar dochterbedrijven van Imtech betrokken waren bij grootschalige boekhoudfraude. In de nasleep daarvan verloor het bedrijf uit Gouda vorig jaar bijna een miljard euro aan beurswaarde. In een poging orde op zaken te stellen werd de top van het bedrijf vervangen.

Imtech is niet het enige Nederlandse beursgenoteerde concern dat in opspraak is geraakt door omkoping. Onlangs raakte ook SBM Offshore in opspraak vanwege omkoping in verschillende landen. Ballast Nedam en accountant KPMG kregen recentelijk een boete opgelegd vanwege betrokkenheid bij het betalen van smeergeld. (Novum)