Clicky


Toch geweld in Kiev ondanks bestand

Toch geweld in Kiev ondanks bestand
20-02-2014 09:21 | Buitenland | auteur De Redactie

KIEV - Ondanks een woensdagavond overeengekomen bestand tussen regering en oppositie kwam het donderdagochtend in Kiev opnieuw tot geweld tussen betogers en politie. Boven het Maidan-plein in het centrum van de stad hing rook, barricades stonden in brand en duizenden betogers bekogelden de politie met molotovcocktails en stenen.

Volgens het ministerie van volksgezondheid zijn er inmiddels 28 doden en 287 gewonden gevallen. De oppositie spreekt van hogere aantallen slachtoffers.

Oppositieleider Vitali Klitsjko, lid van de delegatie die woensdag met Viktor Janoekovitsj sprak, zei dat de president hun garandeerde dat de politie het kampement op het Maidan-plein niet zou bestormen. Dat meldde persbureau Interfax. In een verklaring op de website van de president werden geen details gegeven over de voorwaarden van het bestand.

De ministers van buitenlandse zaken van Duitsland, Frankrijk en Polen reizen donderdag naar Kiev om met de regering en de oppositie te spreken. Later op de dag schuiven ze in Brussel aan voor een spoedoverleg, waarin besloten moet worden of er sancties worden opgelegd aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Oekraïne.

Janoekovitsj riep donderdag uit tot een dag van rouw voor de doden. (Novum/AP)