Clicky


Gemeente Waddinxveen rijdt met schone GTL-vrachtwagen

Gemeente Waddinxveen rijdt met schone GTL-vrachtwagen
20-02-2014 09:25 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

WADDINXVEEN - Een trotse wethouder Kees de Jong presenteerde woensdag 19 februari drie nieuwe innovatieve en duurzame toepassingen in het kader van het onderhoud van de openbare ruimte.

Voor het gehele wagenpark is de gemeente Waddinxveen, volgens eigen zeggen, als eerste gemeente wereldwijd, overgestapt op schone GTL(gas-to-liquids) brandstof van Shell. De nieuwe vrachtwagen heeft de schoonste standaard in dieselmotortechniek en ook de gladheid bestrijdt de gemeente Waddinxveen vanaf nu met de helft minder zout. De gemeente loopt wat betreft innovatieve en duurzame bedrijfsvoering voorop ten opzichte van andere gemeenten.

De gemeente Waddinxveen heeft structureel goede zorg voor het milieu hoog in het vaandel staan. Zo past het Team Onderhoud (van de openbare ruimte) al jaren duurzame en milieuvriendelijke technieken toe in de bedrijfsvoering. Een goed voorbeeld is het gifvrij onkruidbeheer op verhardingen en openbaar groen. 

Nu zijn daar drie nieuwe toepassingen bijgekomen: 

  • Schonere brandstof GTL:  Milieuwinst en gebruikersvoordeel voor het gehele gemeentelijke wagenpark en machinepark. Shell rolt dit verder uit richting andere gemeenten
  • Nieuwe vrachtwagen: Euro 6 + AdBlue: de schoonste standaard in dieselmotortechniek
  • Gladheidbestrijding door toepassing pekelwater, waardoor direct een halvering van zoutgebruik wordt gehaald met dezelfde resultaten in begaanbaarheid van de wegen en fietspaden. 

Deze drie voorbeelden van innovatieve en duurzame bedrijfsvoering zijn begin 2014 geïntroduceerd bij het Team Onderhoud van de gemeente Waddinxveen. Ook in de nabije toekomst blijven duurzaamheid en innovatie de bedrijfsvoering van dit team bepalen. Zo kijkt de gemeente ook naar andere mogelijkheden. Toepassing bijvoorbeeld van zonne-energie door zonnecollectoren op het dak van het bedrijfspand van de gemeentewerf, toepassing van LED-technologie voor de openbare verlichting in bedrijvenpark Coenecoop en monitoring van zout- en vochtgehaltes in het wegdek om betere en zuinigere gladheidbestrijding te kunnen uitvoeren.