Clicky


'Nederlanders voor zo'n 30 miljoen euro opgelicht'

'Nederlanders voor zo'n 30 miljoen euro opgelicht'
20-02-2014 10:34 | Binnenland | auteur De Redactie

APELDOORN - Nederlanders zijn de afgelopen drie jaar voor zo'n dertig miljoen euro opgelicht. Dat meldt de Fraudehelpdesk donderdag, dat in totaal zo'n zeventigduizend meldingen kreeg van oplichting of poging daartoe. De helpdesk werd in 2011 opgericht om mensen een 'hoger fraudebewustzijn bij te brengen' en slachtoffers van fraude te voorzien van adviezen.

De meeste lucratieve tak van oplichting blijkt de zogenoemde voorschotfraude, goed voor ruim zestien miljoen euro. Daarbij maakten slachtoffers geld over naar de rekening van iemand zonder daar iets voor terug te krijgen. Dat kan erfenis- en loterijfraude zijn, maar ook zogeheten 'datingfraude' waarbij een potentiële relatiepartner een voorschot niet terugbetaalt.

Als uitschieter noemt de helpdesk een man uit Noord-Brabant die anderhalf miljoen euro verspeelde met een combinatie van dating- en erfenisfraude. Een andere lucratieve vorm van fraude zijn nepbeleggingen, waarmee melders zo'n 6,2 miljoen euro kwijtraakten.

Veruit de meeste meldingen gingen over zogeheten phishingmails, namelijk zo'n 28 duizend. Uit onderzoek van de helpdesk blijkt dat twintig procent van de mensen die zo'n mail ontvangt erin trapt en op de link klikt. In veel gevallen installeert de computer dan een programmaatje dat soms maanden later de bankrekening van de betrokkene leeghaalt. (Novum)