Clicky


Belegger wil Pepsico opsplitsen

Belegger wil Pepsico opsplitsen
20-02-2014 17:20 | Algemeen | auteur De Redactie

NEW YORK - Voedingsmiddelenfabrikant Pepsico moet worden opgesplitst in twee losse bedrijven, omdat de frisdranktak en etenswarentak los meer opleveren dan samen. Dat eist de activistische belegger Nelson Peltz in een brief die hij woensdag aan het bedrijf schreef. Om de druk op Pepsico op te voeren, wil Peltz andere aandeelhouders overtuigen van zijn gelijk.

De durfinvesteerder, medeoprichter en -eigenaar van investeringsvehikel Trian Fund Management, schrijft dat de frisdrankafdeling van het bedrijf veel beter presteert onder 'toegewijd bestuur'. "Wij denken dat de losse drankentak - bevrijd van alle kosten en bureaucratie - niet alleen kan concurreren, maar zelfs kan gedijen", aldus Peltz in de brief.

De Amerikaanse belegger zou al langere tijd uit zijn op het openbreken van Pepsico, dat zijn naam ontleent aan frisdrankmerk Pepsi, maar voert met zijn openlijke brief de druk nu verder op. Topvrouw van het bedrijf Indra Nooyi zei deze zomer al niet open te staan voor 'overnames die het hele bedrijf veranderen'.



Peltz zegt onder meer te willen afspreken met andere aandeelhouders van het Amerikaanse bedrijf. Op die manier hoopt hij de steun te krijgen die hij nodig heeft om een splitsing af te dwingen. Peltz' investeerder Trian heeft namelijk slechts een belang van 0,8 procent in Pepsico, zo schreef persbureau Reuters onlangs.

Of het presteren van de frisdranktak werkelijk Peltz' belangrijkste drijfveer is, is echter maar de vraag. De investeerder zou namelijk ook azen op de etenswarentak, zo schreef zakenkrant Financial Times vorige zomer. De fabrikant van onder meer Lay's en Duyvis zou namelijk een mooie prooi zijn voor voedselproducent Mondelez, waar Peltz sinds deze maand in het bestuur zit.

Bovendien is de investeringsmaatschappij van Peltz voor 2,3 procent eigenaar van Mondelez, onder meer producent van koekjesmerk LU en chocolademakers Milka en Toblerone. Pepsico is naast eigenaar van Pepsi ook fabrikant van frisdranken als 7UP, Gatorade en Tropicana. (Novum)