Clicky


ABN AMRO sluit 2013 in het rood af

ABN AMRO sluit 2013 in het rood af
21-02-2014 09:06 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 47 miljoen euro, als gevolg van de bankbelasting en aanzienlijk hogere voorzieningen om verliezen op slechte leningen te kunnen opvangen. Dat heeft de genationaliseerde bank vrijdag bekendgemaakt.

De bank was aan het eind van het jaar een bedrag van 106 miljoen euro kwijt aan de bankbelasting van de Nederlandse overheid, die in 2012 werd ingevoerd om banken te laten meebetalen aan de crisis. De kredietvoorzieningen bedroegen in het vierde kwartaal 555 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2012 werd ook al een verlies geleden van 38 miljoen euro, toen ook door voorzieningen en de bankbelastingen.

Over heel 2013 werd door ABN AMRO een winst gemaakt van 1,16 miljard euro. De winst werd gestuwd door het vrijvallen van een aantal voorzieningen, die toch niet nodig bleken. Het gaat hierbij om opgebouwde reserves voor de Madoff-fraude en Griekse leningen.

Zonder de meevallers kwam de winst uit op 752 miljoen euro. In 2012 werd, exclusief de meevallers en tegenvallers toen, nog een winst gemaakt van van 1,15 miljard euro, een daling van 32 procent. De winst werd gedrukt door onder meer de hogere pensioenlasten en de flink hogere kredietvoorzieningen.

ABN AMRO stelt voor om een slotdividend van 200 miljoen euro uit te keren aan de aandeelhouder, de Nederlandse staat. Hierdoor komt het totale dividend uit op 350 miljoen euro. Na de bekendmaking van het interimdividend in november, gaven veel experts hier kritiek op. Zij meenden dat de bank het geld zou moeten gebruiken om de kapitaalpositie te verbeteren.

ABN AMRO verbeterde, ondanks het dividend, die kapitaalpositie in 2013. De core-tier-1-ratio van de bank kwam uit op 14,4 procent eind december. Eind 2012 bedroeg die ratio 12,1 procent.

Topman Gerrit Zalm noemt 2013 in een toelichting 'een moeilijk jaar'. Omdat ABN AMRO vooral op de Nederlandse economie gericht is, wordt de bank flink beïnvloed door een slecht consumentenvertrouwen. De bank verwacht wel dat het dieptepunt van de economische cyclus in 2013 heeft gelegen. Zalm geeft vrijdag in de ochtend een verdere toelichting op de cijfers. (Novum)