Clicky


Daling huizenprijzen afgenomen tot half procent

Daling huizenprijzen afgenomen tot half procent
21-02-2014 10:05 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Koopwoningen die in januari van de hand gingen waren een half procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee is de prijsdaling flink afgenomen ten opzichte van de min van 3,8 procent in december. Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster vrijdag bekendgemaakt.

Gemiddeld kostte een bestaande woning in januari 219.530 euro. Het prijsniveau van bestaande koopwoningen is de afgelopen zeven maanden vrijwel stabiel gebleven rond de 215 duizend euro, schrijft het statistiekbureau.

De prijzen lagen in januari op hetzelfde niveau als elf jaar eerder. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 bedraagt de prijsdaling 20,3 procent. Tijdens het dieptepunt op de huizenmarkt, in januari en juni van vorig jaar, gingen huizen voor gemiddeld 206 duizend euro van de hand.

In januari wisselden 8905 woningen van eigenaar, maakte het Kadaster eerder deze week al bekend. Dat betekende een stijging van 42,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Toen lag het aantal transacties echter relatief laag door het strenger worden van de hypotheekregels per 1 januari 2013. (Novum)