Clicky


ALBA Group vestigt zich in Amsterdam Westpoort

ALBA Group vestigt zich in Amsterdam Westpoort
21-02-2014 16:20 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Westpoort is een grote internationale speler op het gebied van materiaalrecycling rijker. Aan de kop van de Vlothaven bouwt ALBA Group een exportterminal voor schroot. Met de nieuwe terminal in Westpoort versterkt ALBA Group haar internationale oriëntatie. Tegelijkertijd past de komst van het Duitse recyclingbedrijf goed bij de ambitie van Havenbedrijf Amsterdam: als slimme haven op een duurzame, innovatieve manier waarde toevoegen voor klanten en omgeving.

ALBA Group vestigt zich aan de kop van de Vlothaven, die aan drie kanten wordt omgeven door water. De kopse kant zal gebruikt worden voor op- en overslag, de zuid- en noordkant blijven vrij. Havenbedrijf Amsterdam verhardt het perceel en vervangt de riolering, zodat ALBA Group op 1 november kan beginnen met de bouwwerkzaamheden. Begin volgend jaar moet de overslag op de nieuwe exportterminal van start gaan.

Strategische locatie

Voor ALBA Group biedt de locatie in Westpoort een groot aantal voordelen. Dichtbij de luchthaven Schiphol, de snelweg en het goederenspoor is de infrastructuur optimaal, zo laat het bedrijf weten. Bovendien is de terminal met 27.000 m² vijf keer groter dan de terminal in Dordrecht die ALBA Group tot nu toe gebruikt. Op de nieuwe terminal kan 200.000 ton schroot worden opgeslagen en verwerkt, en kunnen schepen tot 50.000 ton aanmeren. Hiermee wil ALBA Group vooral de overzeese vraag naar oude metalen bedienen, zoals Turkije, China en India. "De nieuwe terminal is onderdeel van onze strategie om ons internationaler te oriënteren", licht topman Axel Schweizer toe, "en in dat licht is dit een belangrijke stap vooruit."

Slimme haven

Havenbedrijf Amsterdam is blij met de komst van ALBA Group. "Als ‘slimme haven' willen wij plek bieden aan bedrijven die op een duurzame en innovatieve manier waarde toevoegen voor klanten en omgeving", aldus manager Bulk Logistics Marcel Gorris, "en daar past dit bedrijf goed bij. ALBA Group geeft Westpoort een sterker profiel als internationale draaischijf voor de verwerking en recycling van reststromen, bovenop bijvoorbeeld de toenemende stroom huishoudelijk afval naar het Afval Energie Bedrijf uit met name Engeland. Het hergebruik van materiaal is serious business geworden: van reststroom naar product."

ALBA Group neemt acht werknemers mee naar Westpoort. Wereldwijd telt de groep onder de namen ALBA en Interseroh en de ongeveer tweehonderd dochterbedrijven bijna negenduizend werknemers. In 2012 boekte ALBA Group een omzet van 2,9 miljard euro.