Clicky


Witte Huis: Janoekovitsj niet langer staatshoofd

Witte Huis: Janoekovitsj niet langer staatshoofd
25-02-2014 09:35 | Buitenland | auteur De Redactie

WASHINGTON - De Verenigde Staten erkennen Viktor Janoekovitsj niet langer als president van Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse regering maandagavond gezegd. Janoekovitsj werd gezien als een marionet van Moskou, die het opnam tegen betogers die juist voor meer samenwerking met de Europese Unie pleitten. Waar Janoekovitsj nu is, is niet bekend. Nadat hij zaterdag was afgezet door het parlement heeft hij Kiev verlaten.

"Janoekovitsj is vertrokken uit Kiev. Hij heeft zijn huisraad meegenomen, zijn tassen ingepakt en we weten niet waar hij zich nu bevindt", zei woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Jen Psaki. "Er zijn functionarissen die naar voren zijn getreden en tot handelen zijn overgegaan nu er geen leider is." Volgens perschef van het Witte Huis Jay Carney was Janoekovitsj weliswaar een democratisch gekozen leider, maar hebben 'zijn acties zijn legitimiteit ondermijnd'. "Hij is op dit moment niet de leider van het land."

Hoewel de VS de kant hebben gekozen van de oppositie, probeert het Witte Huis Rusland gerust te stellen door Moskou te verzekeren dat betrekkingen met een nieuwe Oekraïense regering absoluut niet uitgesloten zijn. "Het is in ons aller belang om een welvarende toekomst voor het land te steunen", zei Psaki. Daarbij moet volgens haar rekening worden gehouden met de wens van Oekraïne om niet alleen hulp te zoeken bij de Europese Unie, maar ook betrekkingen te blijven onderhouden met Moskou.

Niet iedereen is het daar mee eens. De Democraat Adam Schiff heeft er bij Rusland op aangedrongen zich niet te bemoeien met de politieke overgang in Oekraïne. Volgens Schiff staat Kiev aan de vooravond van een 'maandenlang proces' waarbij het vertrouwen van de bevolking moet worden teruggewonnen. "Geen enkele bemoeienis of economische afpersing kan ervoor zorgen dat een door Rusland gekozen leider weer terugkeert aan de macht of dat er een einde komt aan de protesten", aldus Schiff. "Maar het verhindert wel dat Oekraïne kan herstellen van zijn verwondingen en het is bovendien niet goed voor het Russische aanzien op het wereldtoneel." (Novum/AP)