Clicky


Landbouwbond waarschuwt houders voor varkenspest

Landbouwbond waarschuwt houders voor varkenspest
25-02-2014 12:14 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland heeft varkenshouders de afgelopen weken gewaarschuwd voor een verhoogd risico op varkenspest. In Oost-Polen is namelijk een dood wild zwijn gevonden die besmet was met de Afrikaanse varkenspest. Varkenshouders moeten hygiënemaatregelen aanscherpen om de pest weg te houden.

"Als er in Nederland varkenspest komt, hebben we een gigantisch probleem", zegt een woordvoerder dinsdag. "Aangezien er veel handelsverkeer is tussen Nederland en Polen, hebben we besloten om alvast preventief te waarschuwen. Er bestaat een kans dat de ziekte hier ook opduikt."

De Limburgse tak van de organisatie, de LLTB, spreekt van 'alarmfase 1'. Varkenshouders hebben nu de verplichting alle transportwagens die uit Polen komen dubbel te reinigen en te ontsmetten. Met handelaars is de LLTB in overleg om vervoer van varkens van Oost-Polen tijdelijk stop te zetten, zegt een woordvoerder.

Verder vraagt de organisatie Poolse medewerkers geen etenswaren mee te nemen van Polen naar Nederland. "Zo kunnen we de pest ver van ons vandaan houden", zegt de woordvoerder. "Het is een zorgelijke situatie, maar wij waarschuwen nu vooral preventief."

Tegen de Afrikaanse varkenspest, die vooral in Zuid-Europa voorkomt, bestaat geen vaccin. Varkens die besmet zijn worden ziek en sterven uiteindelijk. Het virus is ongevaarlijk voor mensen, maar ze kunnen het wel verspreiden.

Een andere vorm is de klassieke varkenspest, waar in 1998 veel Nederlandse varkens aan dood gingen. Beide varianten worden door andere ziekteverwekkers veroorzaakt, maar verschillen qua symptomen en letsel weinig van elkaar. (Novum)