Clicky


Winst haven Rotterdam vrijwel gelijk gebleven

Winst haven Rotterdam vrijwel gelijk gebleven
28-02-2014 11:27 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Het havenbedrijf in Rotterdam heeft vorig jaar een winst gemaakt van 227 miljoen euro. Dat was een miljoen euro minder dan in 2012. Dat maakte het havenbedrijf vrijdag bekend. Het is voor het eerst in jaren dat de winst niet toenam.

Het havenbedrijf was vorig jaar flink meer geld kwijt aan rente en afschrijvingen. De haven heeft een schuld van 1,2 miljard euro vanwege de grote investeringen in de Tweede Maasvlakte.

Daarnaast namen de inkomsten uit havengeld af met anderhalf procent. De haven maakte al eerder bekend dat de overslag van goederen vorig jaar met 0,2 procent is gedaald. Omdat de haven een crisiskorting gaf van twee procent op de havengelden, daalde het havengeld harder.

Het havenbedrijf haalde wel 10,2 procent meer inkomsten binnen uit de verhuur van terreinen, mede door de uitgifte van nieuwe grond op de Tweede Maasvlakte. Ook de integratie van de haven in Dordrecht droeg bij aan de stijging.

Het havenbedrijf stelt voor om een dividend van 87,4 miljoen euro uit te keren aan de aandeelhouders, de gemeente Rotterdam (zeventig procent van de aandelen) en de staat (dertig procent). Hiermee ligt het dividend iets hoger dan de 85,6 miljoen euro van 2012. (Novum)