Clicky


'Nog geen besluit Poetin over troepen Oekraïne'

'Nog geen besluit Poetin over troepen Oekraïne'
01-03-2014 20:23 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Russische president Vladimir Poetin heeft nog geen besluit genomen over de inzet van het Russische leger in Oekraïne. Dat heeft zijn officiële woordvoerder Dmitri Peskov zaterdag gezegd, meldt staatspersbureau RIA Novosti. Poetin kreeg eerder op de dag van het hogerhuis van het parlement toestemming troepen te sturen naar het buurland.

De inzet van het Russische leger buiten de eigen grenzen is een beslissing van de president. "Die beslissing is tot nu toe niet genomen", aldus Peskov.

Sinds vrijdag zijn militairen aanwezig op de vliegvelden op de Krim. Ze dragen geen herkenningstekens, maar volgens velen, zowel ter plekke als in regeringskringen in Kiev, gaat het om Russische militairen.

In de Oekraïense stad Sebastopol is de Russische Zwarte Zeevloot gelegerd. Rusland heeft daarom ook een reguliere militaire aanwezigheid op de Krim. Daarover zijn afspraken gemaakt met Oekraïne.

De spanning in het oosten van Oekraïne en met name op de Krim liep na de machtswisseling afgelopen weekeinde in Kiev snel op. In die delen van het land wonen veel etnische Russen en Russischtalige Oekraïners. (Novum)