Clicky


Industrie eurozone groeit sneller

Industrie eurozone groeit sneller
03-03-2014 11:07 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De industrie in de eurozone is vorige maand sterker gegroeid dan gedacht. Aan de hand genomen door Nederland en Duitsland steeg de inkoopmanagersindex (PMI) voor de muntunie in februari naar 53,2. Dat maakte onderzoeksbureau Markit maandag bekend. Twee weken geleden spraken de onderzoekers nog van een stand van 52,7.

De index bivakkeert nu al acht maanden boven de grens van 50, de grens tussen groei en krimp. In januari kwam de index uit op 52,9 een cijfer dat al 31 maanden niet was bereikt. De groei in bedrijvigheid nam onder meer toe door het aantal nieuwe orders, dan met het snelste tempo in tweeënhalf jaar groeide.

Vooral in Nederland werden fabrieken veel productiever dan in januari. De Nederlandse PMI kwam in februari uit op een stand van 55,2, na 54,8 in januari. Nederland neemt daarmee de koppositie over van Duitsland, dat in januari nog de sterkste groeier was. De Duitsers zagen hun PMI echter dalen van 56,5 naar 54,8.

Waar de industrie in Nederland en Duitsland fors groeide, was in Frankrijk opnieuw sprake van krimp. Wel kruipt de inkoopmanagersindex langzaam richting een stand van 50. De Franse PMI kwam in februari uit op 49,7, na 49,3 in januari en 47 in december, zo meldt Markit.

De Spaanse industrie bereikte vorige maand het hoogste groeitempo in bijna vier jaar tijd. De graadmeter voor industriële bedrijvigheid steeg naar 52,5, iets hoger dan in januari. (Novum)