Clicky


GroenLinks wil Oekraïense tegoeden bevriezen

GroenLinks wil Oekraïense tegoeden bevriezen
03-03-2014 19:58 | Buitenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Nederland moet per direct beslag leggen op tegoeden van de entourage van de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Dat zal GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik dinsdag bepleiten tijdens een ingelast Kamerdebat over de situatie in Oekraïne.

Volgens Oekraïense anticorruptieorganisaties hebben verschillende leden van de voormalige elite, onder wie de zoon van Janoekovitsj, geld weggesluisd via brievenbusconstructies in Nederland. "Dit op corrupte wijze verkregen geld moet terug naar Oekraïne. Dat is van belang voor de stabiliteit en de economische toekomst van Oekraïne", stelt Van Ojik.

Van Ojik wijst erop dat Zwitserland en Oostenrijk tegoeden van Oekraïeners met banden met het voormalige regime hebben bevroren. Nederland is volgens hem te laks. "Nederland moet geen belastingparadijs voor de vrienden van schimmige leiders zijn. Door het trage handelen van het kabinet bestaat de kans dat de afgelopen dagen de Oekraïense elite haar geld naar Rusland verplaatst heeft."

De EU-ministers van buitenlandse zaken besloten een kleine twee weken geleden sancties voor te bereiden tegen Oekraïne, waaronder het bevriezen van tegoeden. De sancties zijn nooit in werking getreden doordat Janoekovitsj de benen nam.

De Tweede Kamer spreekt dinsdagochtend vanaf 09.00 uur met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de situatie in Oekraïne. (Novum)