Clicky


'Janoekovitsj heeft om Russische troepen gevraagd'

'Janoekovitsj heeft om Russische troepen gevraagd'
03-03-2014 23:43 | Buitenland | auteur De Redactie

NEW YORK - De door de oppositie verjaagde Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om Russische militaire hulp gevraagd, 'om de legitimiteit, vrede, rechtsorde en stabiliteit te herstellen en het Oekraïense volk te verdedigen'. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties maandag in de Veiligheidsraad verklaard.

Ambassadeur Vitali Tsjoerkin kwam tijdens de vergadering met een verklaring van Janoekovitsj op de proppen, waarin 'de wettig gekozen vertegenwoordiger' stelt dat 'Oekraïne op de rand van een burgeroorlog verkeert'. 'Vooral in het zuidoosten op de Krim worden het leven en de veiligheid en de rechten van mensen bedreigd' en 'onder de invloed van westerse landen worden er openlijk terreur- en gewelddaden gepleegd', aldus de verklaring van Janoekovitsj.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei dat Rusland zijn troepen in Oekraïne mobiliseert om een 'denkbeeldige dreiging'. "Je zou bijna denken dat Moskou de snellereactiemacht is geworden van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten", zei zij.

De zitting van de Veiligheidsraad werd gehouden om de crisis in Oekraïne te bespreken, waar Russische militairen de controle over het strategische schiereiland de Krim hebben overgenomen. (Novum/AP)