Clicky


Dijsselbloem: geen extra ingrepen meer nodig

Dijsselbloem: geen extra ingrepen meer nodig
04-03-2014 10:09 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Op basis van de nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau zijn er geen extra bezuinigingen meer nodig. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag gezegd. Topprioriteit is volgens de PvdA-minister nu het bestrijden van de werkloosheid. Ook voor premier Mark Rutte (VVD) is de werkgelegenheid 'prioriteit nummer 1'.

"Stap voor stap gaan we in de goede richting", liet Rutte weten in reactie op de cijfers op twitter. Volgens Dijsselbloem laten de cijfers zien 'dat Nederland herstelt van de crisis'. "Maar we zijn er nog niet", zegt Dijsselbloem. "Dit jaar stijgt de werkloosheid nog. Ook zijn er risico's, zoals de invloed van de onrust in Oekraïne op de wereldhandel."

Het planbureau voorziet dat het begrotingstekort dit jaar onder de norm van drie procent uitkomt, op 2,9 procent. Volgend jaar daalt het tekort verder, naar 2,1 procent. De werkloosheid loopt dit jaar nog wel verder op naar 7,3 procent. Dat is wel minder hoog dan het planbureau in december voorspelde. Voor volgend jaar wordt een daling naar zeven procent voorzien.

Volgens Dijsselbloem maakt Nederland kans om de zogeheten buitensporigtekortprocedure van de Europese Commissie te kunnen verlaten. "Het pad richting herstel van de overheidsfinanciën is ingezet", vindt Dijsselbloem. Volgens hem moet een tekort boven de twee procent echter geen eindstation zijn. "Elk jaar ruim twaalf miljard meer uitgeven dan er binnenkomt is immers niet houdbaar." (Novum)