Clicky


Bonden: zet groei om in meer banen

Bonden: zet groei om in meer banen
04-03-2014 11:10 | Algemeen | auteur De Redactie

Nu Nederland door de economische groei in 2014 voorzichtig weer wat lucht krijgt, is het belangrijk dat die ruimte wordt aangegrepen om de arbeidsmarkt weer op gang te helpen. Dat schrijven vakcentrales FNV en CNV dinsdag in een reactie op de nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

"Als er financiële ruimte is, moet je die ook gebruiken", aldus CNV-voorman Maurice Limmen. "Help mensen aan het werk." Limmen pleit ervoor dat niet alleen bedrijven, maar ook de overheid verantwoordelijkheid neemt bij het scheppen van banen. "Onderwijzers, agenten en ambtenaren hebben veel klappen gekregen", stelt hij.

De CNV-voorzitter wijst erop dat het begrotingstekort volgend jaar volgens het CPB daalt naar 2,1 procent, na 2,9 procent in 2014. Daardoor is er ook voor de overheid ruimte om meer uit te geven, in plaats van te bezuinigen, vindt Limmen. "Want de werkloosheid daalt te laat en te langzaam."

Ook FNV roept de regering op na te denken over meer investeringen in werk. "Vooral de jeugdwerkloosheid is een groot probleem", aldus werknemersvoorman Ton Heerts. "Bovendien komen er door de geplande bezuinigingen nog meer ontslagen bij. In de zorg raken de komende tijd nog eens 120 duizend mensen hun baan kwijt."

Toch is het niet alleen de overheid die moet inzetten op meer werk en meer koopkracht, vinden de bonden. Ook bedrijven moeten meer inzetten op personeel, nu de economie dit jaar met driekwart procent groeit. Op die manier kunnen zij het vertrouwen van mensen in de economie helpen herstellen, aldus Heerts.

"Mooi dat de groei van de economie doorzet, maar nu de werkgelegenheid nog", aldus de FNV-voorzitter. "Dit kan door meer te investeren in mensen en ervoor te zorgen dat het geld niet terechtkomt bij de aandeelhouders." De vakcentrale blijft daarom inzetten op een loonstijging van drie procent in 2014. (Novum)