Clicky


Wijkzorg van AWBZ naar basispakket

Wijkzorg van AWBZ naar basispakket
05-03-2014 09:54 | Gezondheid | auteur De Redactie

DEN HAAG - De zorg die wijkverpleegkundigen leveren komt in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Daardoor heeft iedereen er straks recht op, meldt het ministerie van Volksgezondheid woensdag.

Wijkverpleegkundigen leveren thuiszorg aan voornamelijk ouderen. De bedoeling van die zorg is dat de ouderen langer thuis kunnen blijven wonen in plaats van in een duur verzorgingstehuis.

Via hun huisarts of het gezondheidscentrum kunnen mensen straks in contact komen met een wijkverpleegkundige. De zorg wordt niet per se door de wijkverpleegkundige verleend. Die coördineert de zorg voor de patiënt en overlegt daarover met bijvoorbeeld de huisarts of de maatschappelijk werker. De zorg kan worden verleend door een verpleegkundige of een verzorgende.

De wijkverpleegkundigen krijgt meer zelfstandigheid. Zo mag hij zelf inschatten hoeveel tijd nodig is voor een cliënt. "Zonder stopwatch", schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

De beroepsgroep voor verpleegkundigen en verzorgenden werkt aan een richtlijn waarmee moet worden beoordeeld hoeveel tijd per patiënt nodig is. (Novum)