Clicky


Kartelboete voor samenzwerende energiemarkten

Kartelboete voor samenzwerende energiemarkten
05-03-2014 15:26 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De twee grootste elektriciteitsmarkten van Europa hebben een boete in totaal zes miljoen euro van de Europese Commissie gekregen omdat ze kartelafspraken hebben gemaakt. EPEX Spot en Nord Pool Spot (NPS) hadden afgesproken hun werkgebied te verdelen. In totaal moeten de beurzen, waar energie wordt verhandeld, zes miljoen euro betalen. Dat heeft Europees commissaris voor mededinging Joaquín Almunia woensdag gemeld.

EPEX en NPS verdeelden hun territorium in 2011 en 2012. EPEX Spot is actief in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Nord Pool Spot opereert in Scandinavië en de Baltische staten. De verdeel- en heerspolitiek was zeker zeven maanden aan de gang.

De twee markten wilden uitbreiden in Europa, maar de onderlinge machtsbalans wel intact houden, stelt Almunia. "Dergelijke praktijken kunnen de marktwerking ernstig verstoren. Uiteindelijk kunnen afspraken als deze er toe leiden dat consumenten onterecht een hogere energierekening krijgen", zegt hij.

Op energiemarkten zijn producenten van elektriciteit, leveranciers, handelaren, netbeheerders en meetbedrijven actief. Leveranciers kopen energie in en zorgen dat deze bij de consument terechtkomt. Als zij een hogere prijs betalen, berekenen zij dit door aan de consument. In de gehele EU werd in 2012 voor veertig miljard euro aan elektriciteit verhandeld op energiemarkten.

Nord Pool Spot is eigendom van netbeheerders uit verschillende landen in Scandinavië. Die bedrijven zijn weer in bezit van de staat. Epex is in handen van het Duitse handelsplatform EEX en de Franse investeringsmaatschappij Powernext. (Novum)