Clicky


'Veel stations blijven zonder saldo toegankelijk'

'Veel stations blijven zonder saldo toegankelijk'
06-03-2014 12:43 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Ook met gesloten ov-poortjes blijft het mogelijk NS-stations te gebruiken als doorgang van de ene naar de andere wijk. Daarvoor komen ov-chipkaarten met doorgangsrecht, zegt een woordvoerder van de NS donderdag. Een Kamermeerderheid is tegen de plannen van de NS om de poortjes te sluiten.

Op stations die tussen twee wijken liggen kan op automaten buiten het station het zogeheten passagerecht worden geladen op een ov-chipkaart. Dat is een uur geldig. Voor omwonenden bestaan er ook passen waarmee het station altijd kan worden doorkruist. De invoering van zulke kaarten gebeurt in overleg met de gemeente.

De extra handelingen moeten onder meer zwartrijders en dronkenlappen weren. Voor iemand die dronken is wordt het moeilijker om zomaar het station op te lopen. "Er is wat nuchterheid voor nodig om het passagerecht op je kaart te zetten."

"Je kunt niet verwachten dat iedereen een ov-chipkaart koopt", reageert een woordvoerder van reizigersorganisatie Rover. "Hier moet nog goed over worden nagedacht. Je ziet in Leiden bijvoorbeeld dat wijken zijn aangewezen waar iedereen een pasje krijgt. Maar het hoeft maar een keer te gebeuren dat iemand uit een andere wijk voor een ziekenhuisbezoek met de bus naar het station gaat en dan door het station moet. Dan moet hij net weten dat hij een chipkaart nodig heeft en passagerecht moet kopen."

Bij Woerden wordt een proef gehouden met gesloten poortjes. "Dat leidt al tot veel bezorgde reacties", zegt de woordvoerder van Rover. "Nu staat er nog personeel bij om uitleg te geven en uitzonderingsgevallen op te lossen, dan gaat het nog. Maar het is zeer de vraag of straks bij elk poortje personeel staat."

Ook is het volgens Rover de vraag hoe zwartrijden wordt tegengegaan. "Iemand kan een kaart met passagerecht nemen en naar een station zonder poortjes reizen, zoals Schiphol. Daar kan hij dan ongestoord het station verlaten." Over de plannen van de NS bestaat volgens Rover nog veel onduidelijkheid. "De plannen worden ook nogal eens aangepast. Het is daarom goed dat hier nog even over wordt gesproken."

Bij noodsituaties kunnen de poortjes volgens de NS in een klap allemaal tegelijk worden opengegooid. Hulpdiensten kunnen dan ongehinderd het station op komen of reizigers kunnen het station dan snel verlaten.

RTL Nieuws meldde donderdagochtend dat coalitiepartijen PvdA en VVD vinden dat de poortjes open moeten blijven. Kamerleden wezen erop dat iemand zijn oma gewoon op de trein moet kunnen zetten en van de ene naar de andere kant moeten kunnen komen.

Dat blijft volgens de NS met het passagerecht mogelijk, maar dat geldt alleen voor stations die tussen twee wijken liggen. In andere gevallen moet worden ingecheckt en gratis uitgecheckt, maar daarvoor moet wel voldoende tegoed op de kaart staan.

De Kamer debatteert donderdagmiddag over het spoor. De NS wilde niet op de wens van VVD en PvdA reageren voordat die in de Kamer is uitgesproken. De coalitiepartijen kondigen moties aan om het landelijk sluiten van poortjes te voorkomen. (Novum)