Clicky


Rutte: nog geen sancties, eerst de-escalatie Krim

Rutte: nog geen sancties, eerst de-escalatie Krim
06-03-2014 14:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Unie veroordeelt het gedrag van Rusland, maar het is nog te vroeg voor sancties. Dat heeft premier Mark Rutte donderdag gezegd voorafgaand aan een extra Europese top in Brussel over de crisis in Oekraïne.

Rutte zei dat er zo lang dit mogelijk is aan een politieke oplossing gewerkt moet blijven worden. "Zolang er zicht op is dat de route van de-escalatie iets oplevert de komende 24, 48, 72 uur, vind ik dat we die moeten exploreren."

Rutte sloot niet uit dat er in het uiterste geval toch strafmaatregelen zullen worden opgelegd aan Rusland. De EU is volgens hem bereid tot 'stevige maatregelen' over te gaan als nodig is. Volgens Rutte heeft Rusland het internationaal recht geschonden met de invasie van de Krim.

Rutte zei verder dat er donderdag geen besluit valt over het steunpakket van elf miljard euro voor Oekraïne dat de Europese Commissie woensdag aankondigde. Volgens Rutte is er zelfs helemaal geen sprake van een pakket, maar van een verzameling van 'allerlei bestaande potten en leningen die eventueel verstrekt zouden kunnen worden'. Hij wil per onderdeel kijken of het nuttig is. "Er is niets besloten en er wordt vandaag ook niets besloten." (Novum)