Clicky


Oekraïne erkent afscheiding Krim niet

Oekraïne erkent afscheiding Krim niet
06-03-2014 17:14 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Oekraïense regering erkent de afscheiding van de Krim niet. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek donderdag gezegd op een persconferentie in Brussel.

Het regionale bestuur op de Krim zei eerder op de dag dat de regio zich per decreet heeft afgescheiden van Oekraïne en zich aansluit bij Rusland. Over anderhalve week volgt een referendum op de Krim.

Jatsenjoek riep Rusland op zijn militairen in de regio terug te halen naar hun kazernes en de 'zogenaamde' regering op de Krim, die volgens de premier onwettig is, niet te steunen. Rusland moet de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Oekraïne respecteren, zoals in 1994 werd vastgelegd in het zogenoemde Boedapest-memorandum.

"Deze beslissing is onwettig", zei Jatsenjoek over het decreet van het Krim-parlement. "Er is geen wettelijke onderbouwing voor het referendum. Daarom dringen we er bij de Russische regering op aan de separatisten in OekraÏne niet te steunen. De Krim was en is een integraal deel van Oekraïne en dat zal zo blijven."

Jatsenjoek erkende dat het Oekraïense leger zich niet kan meten met de Russische krijgsmacht. Maar dat betekent volgens de premier niet dat de Oekraïense krijgsmacht onder geen beding zal worden ingezet. "Er zit een enorm verschil tussen het Russische en Oekraïense leger. Rusland heeft kernwapens. Wij hebben minder wapens en geen atoombommen. Maar wij zijn sterk van geest. De geest van de revolutie, van vrijheid."

Jatsenjoek haalde ook de befaamde woorden van de Amerikaanse president Ronald Reagan aan, toen die zich tijdens de Koude Oorlog in Berlijn tot Sovjet-leider Michail Gorbatsjov richtte. "Meneer Poetin, haal deze muur neer. Deze muur van militaire agressie", aldus Jatsenjoek. "Laat ons een nieuwe samenwerking aangaan. Wij zijn klaar voor samenwerking, maar niet voor overgave, om een vazal van Rusland te worden."

Het besluit van het Krim-parlement betekent volgens vicepremier Roestam Temoergalijev dat de Russische troepen nu de enige legitieme militaire macht op het schiereiland zijn. Oekraïense eenheden op de Krim worden beschouwd als bezettingsmacht, aldus Temoergalijev.

Op 16 maart mag de bevolking van de Krim zich in een referendum uitspreken over de aansluiting bij Rusland. Het Russische parlement, de Doema, zegt pas na het referendum een beslissing over aansluiting van de Krim bij Rusland te willen nemen. (Novum)