Clicky


EU schort onderhandelingen met Moskou op

EU schort onderhandelingen met Moskou op
06-03-2014 19:54 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Unie heeft de onderhandelingen met Rusland over een economisch pact en een overeenkomst over visumvrij reizen voor Russische burgers binnen de EU opgeschort. Verdere sancties hangen in de lucht als Rusland niet snel met Oekraïne gaat praten om de crisis rond de Krim op te lossen. De regeringsleiders van de lidstaten hebben dit donderdag op een ingelaste top in Brussel besloten.

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy noemde de crisis de 'ernstigste uitdaging voor de veiligheid in ons werelddeel sinds de Balkanoorlogen' van de jaren negentig.

"Niet iedereen zal tevreden zijn met het besluit, maar ik moet zeggen dat wij samen veel meer hebben gedaan dan men enkele uren geleden kon verwachten", zei de Poolse premier Donald Tusk. Hij benadrukte dat in de komende dagen verdere sancties zullen volgen tenzij Rusland met zijn 'agressieve stappen' stopt en een serieuze dialoog aangaat om de crisis te bezweren. In Europa bestaat 'geen enthousiasme' om Rusland te straffen, maar door de manier waarop Rusland op de Krim het internationaal recht schendt zijn de stappen onvermijdelijk, zei Tusk. (Novum)