Clicky


Maritieme cluster belangrijke spil van Nederlandse economie

Maritieme cluster belangrijke spil van Nederlandse economie
11-03-2014 19:25 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Nederland is een belangrijke speler in de internationale maritieme wereld. Ons land beschikt onder meer over toonaangevende waterbouwbedrijven; Nederlandse reders die een aanzienlijk aandeel hebben in de Europese kustvaart; de grootste en modernste binnenvaartvloot van Europa; een scheepsbouwsector met grote innovatiecapaciteit, waarbij – naar omzet gemeten – Nederland de grootste jachtenbouwer ter wereld is; en havens die de grootste goederenoverslag binnen Europa accommoderen. Hieromheen is een groep hoogwaardige toeleveranciers geclusterd, zowel in termen van industriële producten als in termen van professionele dienstverlening.

Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit de Maritieme Monitor 2013. Ecorys heeft deze studie in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Nederland Maritiem Land. De monitor bevat een beschrijving en analyse van de economische omstandigheden en arbeidsmarktsituatie voor het jaar 2012. Daarnaast worden de ontwikkelingen over de jaren 2006-2012 voor de Nederlandse maritieme cluster beschreven.

Werkgelegenheid

Uit de studie blijkt tevens dat de maritieme cluster in deze economisch zware tijden een stabiele werkgever is voor bijna 200.000 professionals. In 2012 genereerde de cluster in Nederland een directe toegevoegde waarde van ruim 12 miljard euro. Indirect kwam daar nog ruim 4 miljard euro bij. Hiermee genereert de maritieme cluster circa 3% van het Bruto Binnenlands Product van Nederland. Ten opzichte van 2011 is de totale werkgelegenheid in deze cluster gestegen met bijna 3.500 personen. Ook de totale toegevoegde waarde steeg met 700 miljoen euro (4%). De maritieme cluster deed het hierbij beter dan de Nederlandse economie: in 2012 daalde de werkgelegenheid en de totale toegevoegde waarde (het bbp) in Nederland.

Offshoresector

Het belang van de offshore-industrie voor de maritieme cluster is de laatste jaren sterk toegenomen. De offshore-industrie gaf en geeft daarmee een grote impuls aan een groot aantal maritieme sectoren. Scheepsbouwers zijn zich gaan richten op de bouw van maintenance en support schepen, rederijen op de markt voor offshoresupport (transportcapaciteit voor de bouw van offshorewindparken), de maritieme toeleveranciers en scheepsreparatie ontvangen meer opdrachten uit de offshore sector en ook de waterbouwsector richt zich meer op offshoreprojecten.

In Den Helder mag de offshore-industrie sinds 2012 gebruik maken van kades en terreinen op de marinebasis, een situatie die uniek is in de wereld. Maar ook de offshoresector zelf heeft geprofiteerd door de toename van offshore-activiteiten. Voor de toekomst blijven de offshore-activiteiten, waaronder de ontwikkeling, winning en distributie van windenergie op zee, van groot belang voor de maritieme cluster.