Clicky


CNV wil vergoeding voor werknemers via curator bij faillissement

CNV wil vergoeding voor werknemers via curator bij faillissement
12-03-2014 10:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

Werknemers moeten via de curator een vergoeding kunnen eisen van de werkgever als deze failliet gaat. Dat stelt Maurice Limmen, voorzitter van het CNV, voor, in reactie op de faillissementscijfers van het CBS. In februari stonden de werknemers van 606 bedrijven op straat omdat het bedrijf de poorten moest sluiten.

"Er is een groot verschil tussen de positie van mensen die ontslagen worden. Sommige mensen krijgen een ontslagvergoeding via de kantonrechter. Mensen die via de UWV-route ontslagen worden kunnen vaak nog rekenen op steun, in de vorm van een vergoeding of ondersteuning, vanuit het sociaal plan. Maar voor mensen die door faillissement hun baan verliezen, is er geen vergoeding", zegt Limmen.

"Wat mij betreft moet er op korte termijn een regeling komen die ervoor zorgt dat deze mensen bij de curator een claim kunnen indienen voor een vergoeding die minimaal overeenkomt met wat in vergelijkbare bedrijven en sociale plannen gangbaar is", legt Limmen uit. "Met dat bedrag kunnen zij dan net als andere ontslagen werknemers een langere periode van werkloosheid overbruggen of ondersteuning inkopen bij de zoektocht naar een nieuwe baan."

Limmen: "Ook in de nieuwe wet Werk en Zekerheid is de groep mensen die werkloos wordt als gevolg van een faillissement vergeten. Zij krijgen geen recht op een transitiebudget, die bijna alle andere ontslagen wel krijgen. Ik pleit er daarom voor dat, wanneer de wet van kracht wordt, er een faillissementsfonds komt."

"Vanuit dit fonds kunnen dan de transtiebudgetten direct na het faillissement worden uitgekeerd aan de getroffen medewerkers die daarmee van-werk-naar-werk kunnen financieren", zegt Limmen. "Dit fonds zou het bedrag moeten kunnen terugvorderen via de curator. Alleen als dit te weinig oplevert, moeten andere bedrijven bijspringen."