Clicky


Schoonmaakbazen vragen bonden geen actie te voeren

Schoonmaakbazen vragen bonden geen actie te voeren
12-03-2014 14:54 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De aangekondigde acties in de schoonmaaksector zijn onbegrijpelijk en onnodig omdat werkgevers en vakbonden al heel veel hebben bereikt tijdens de cao-onderhandelingen. Dat zegt althans werkgeversorganisatie OSB woensdag in een oproep aan FNV Schoonmaak om weer te gaan praten. De oproep valt bij FNV in dorre aarde.

Tenzij de werkgevers alsnog inbinden gaan de geplande acties gewoon door, zo laat FNV woensdag weten. Donderdag protesteren ruim duizend schoonmakers tijdens een landelijke actiedag op de Dam in Amsterdam. Ook vergaderen de schoonmakers daar over de volgende stappen. Stakingen worden niet uitgesloten.

De werkgevers vinden dat er vergaande voorstellen klaarliggen op het gebied van werkgelegenheidsgroei, pensioenen en professionalisering. "Na maanden van zeer constructief en succesvol overleg met concrete stappen doet de FNV alsof er niets is bereikt", zegt OSB-voorzitter Hans Simons in een verklaring.

FNV is volgens de werkgevers op geen enkele wijze bereid de eisen te matigen. De 'onrealistische' looneisen van de bond leiden tot een stijging van de loonkosten van vijftien procent, zegt OSB. FNV wil dat de lonen stijgen omdat 69 procent van de schoonmakers onder de armoedegrens zou leven.

"Een gemiddelde schoonmaker verdient tussen de 10,70 en twaalf euro bruto per uur", zegt bestuurder van FNV Schoonmaak Ron Meyer woensdag. FNV wil dat daar vijftig cent bovenop komt. "Daar zit ruimte in, er kan over worden onderhandeld. Maar we zijn nu vijf maanden in gesprek en de werkgevers hebben nog geen loonbod gedaan. Deze oproep is gewoon een herhaling van zetten."

FNV Schoonmaak is daardoor niet onder de indruk van de oproep van de werkgevers. "Het is mooipraterij over intenties voor de toekomst", zegt Meyer. Als de bonden concessies zouden doen over de twee belangrijkste punten zou FNV best weer aan tafel willen. Naast de loonstijging is dat een verbeterde regeling voor zieke schoonmakers. (Novum)