Clicky


Doek valt voor Kruidenier Groep B.V.

Doek valt voor Kruidenier Groep B.V.
13-03-2014 11:02 | Faillissementen | auteur Marcel van der Voort

ROTTERDAM - Voor de van oorsprong Rotterdamse vershandel Kruidenier valt, na meer dan tachtig jaar, het doek. Kruidenier Groep B.V  heeft op 11 maart  aangifte gedaan van haar faillissement, nadat eerder op 7 maart aan de vennootschap voorlopige surseance van betaling was verleend. Op 12 maart  heeft de Rechtbank Rotterdam de voorlopige surseance van betaling beëindigd en tegelijkertijd omgezet naar faillissement.

Naast Kruidenier Groep B.V. is op 12 maart  tevens het faillissement uitgesproken van  de individuele groepsvennootschappen Kruidenier Foodservices B.V., Kruitrans B.V., Foodservice Oosterblokker B.V., VCG Barendrecht B.V., Kruidenier Orderpick Centrum B.V., FRESHPOINT International B.V., FGN Foodservice Grootverbruik NL B.V., Inko Beheer B.V. en de Gouden Korenaar B.V.  Naar verwachting zullen op zeer korte termijn nog diverse andere aan Kruidenier Groep B.V. gelieerde (dochter)vennootschappen failleren.

Mr L.Th.A. Boender van DVDW Advocaten te Rotterdam is benoemd tot curator.  

Leveringen geweigerd

De Kruidenier Groep heeft circa 600 werknemers en had in betere tijden een omzet van circa 300 miljoen euro. Naar aanleiding van eerdere operationele verliezen heeft de Kruidenier Groep in 2010 en 2011 nog een reorganisatie doorgevoerd met een tijdelijke stijging van het resultaat tot gevolg. Zodoende werd in 2012 nog winst geboekt, maar in 2013 is de omzet (verder) afgenomen en is een negatief resultaat geboekt van twee miljoen euro met liquiditeitsproblemen tot gevolg.

Diverse leveranciers hebben sinds vorige week leveringen geweigerd (en zelfs teruggehaald), als gevolg waarvan de Kruidenier Groep niet langer in staat was om haar klanten op het juiste niveau te bedienen. Dat leidde tot het onmiddellijke verlies van belangrijke afnemers.

Doorstart

Voor de curator biedt dat de mogelijkheid om nadere keuzes te maken met betrekking tot het al dan niet door te laten starten van (delen van) de activiteiten en verkoop van de activa. Daarover zijn gesprekken gaande met verschillende gegadigden, waarbij alle mogelijkheden worden onderzocht om kapitaalvernietiging en banenverlies zoveel als mogelijk te beperken.