Clicky


Coalitie blijft wachten op cijfers over brandstofaccijnzen

Coalitie blijft wachten op cijfers over brandstofaccijnzen
13-03-2014 12:21 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De coalitiepartijen VVD en PvdA blijven wachten op de cijfers over brandstofaccijnzen waar het kabinet in de tweede helft van mei mee komt. Dat bleek donderdagochtend tijdens een Kamerdebat. Een groot deel van de oppositie vindt dat veel te lang duren.

"Ik wil feiten en een goede analyse, daar heeft de Nederlandse burger recht op", zei VVD-Kamerlid Helma Nepperus. Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil wachten op een 'gedegen analyse'. Dat kwam hen op verwijten te staan van de oppositie. "Al die ondernemers hebben de feiten allang gezien", zei CDA'er Pieter Omtzigt, die de coalitiepartijen struisvogeltactieken verweet.

Partijen als CDA, PVV, SP en 50Plus vinden dat het kabinet de accijnsverhoging op diesel en lpg moet terugdraaien, omdat mensen nu massaal in België en Duitsland gaan tanken. Dat zorgt ervoor dat pompstations in de problemen komen. Bovendien komt er per saldo minder accijnsgeld in de schatkist, stellen deze partijen.

Het kabinet zegt dat pas half mei iets zinnigs is te zeggen over de gevolgen van de accijnsverhoging voor de schatkist, en wil dan pas kijken of de accijnzen weer omlaag moeten. De oppositie vindt dat veel te lang duren.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) stelt dat het gaat om 'een van de snelste fiscale evaluaties ooit'. Na drie maanden gaat Financiën de cijfers interpreteren, en dan zijn er in de tweede helft van mei 'ordentelijke getallen' beschikbaar.

Wiebes heeft op 20 of 21 maart wel een cijfer over de maand januari, maar dat betekent volgens hem niets, omdat de effecten van een accijnsverhoging over een langere periode moeten worden bekeken. Wiebes is wel bereid die rapportage naar de Kamer te sturen. Wanneer hij dat precies doet, gaat hij nog uitzoeken.

De oppositie vermoedt dat het kabinet er alles aan wil doen om pas na de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week woensdag cijfers te geven. Wiebes zei geen antwoord te kunnen geven op de vraag of de evaluatie over de eerste drie maanden voor of na de Europese verkiezingen op 22 mei komt. (Novum)