Clicky


Rabobank verwacht volgend jaar iets meer banen

Rabobank verwacht volgend jaar iets meer banen
13-03-2014 12:34 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederland kan zich opmaken voor een periode van 'baanloze groei'. De economie groeit in 2014 met een procent en een jaar later met anderhalf procent, terwijl de werkloosheid pas in 2015 heel licht gaat dalen. Dat voorspelt Rabobank donderdag in een driemaandelijkse bespiegeling op de economie.

In 2014 en 2015 is gemiddeld iets minder dan 7,3 procent van de beroepsbevolking werkloos, denken de economen bij de bank. Dat is evenveel als het Centraal Planbureau vorige week raamde. Eerder voorzag het CPB nog 7,5 procent werkloosheid voor 2014. Wat groei van het bruto binnenlands product betreft is het CPB iets pessimistischer. Het bureau gaat uit van een groei van 0,75 procent in 2014 en 1,25 procent in 2015.

In 2015 stijgt de consumptie weer mondjesmaat, voor het eerst in vijf jaar. Hoewel de economie dus gaat groeien, zorgen de lagere koopkracht en lagere huizenwaarde ervoor dat die groei langzaam zal zijn.

Dat de werkloosheid blijft stijgen in 2014 is een gevolg van overheidsbezuinigingen, zegt Rabo. Ook is het normaal dat de werkgelegenheid niet direct verbetert bij de eerste tekenen van economisch herstel.

Rabobank denkt dat de bodem op de huizenmarkt is bereikt en dat de consumentenbestedingen dit jaar iets toenemen. Ook de export gaat het dit jaar beter doen dan vorig jaar, voorziet de bank.

De kans dat de eurocrisis terugkeert, is volgens de bank flink lager dan twee jaar geleden. Daardoor zijn de risico's voor de Nederlandse economie een stuk minder groot dan toen. (Novum)