Clicky


Vrachtwagenchauffeurs bereiden acties voor

Vrachtwagenchauffeurs bereiden acties voor
15-03-2014 13:50 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - Vrachtwagenchauffeurs gaan actievoeren voor een nieuwe cao. Dat is de uitkomst van goed bezochte cao-bijeenkomsten die vanmorgen op vier plaatsen in het land zijn gehouden. "De chauffeurs hebben een duidelijk signaal afgegeven", zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. "Een loonbod van nul procent pikken ze niet. Er komen acties, op korte termijn."

Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) is half februari vastgelopen. Van Rijssel: "De werkgevers bieden een lege buidel. Nul procent. Tegelijkertijd roepen ze de bonden op om weer te komen overleggen. Maar dat heeft natuurlijk geen enkele zin, als er niks op tafel ligt."

Acties

Egon Groen, bestuurder FNV Bondgenoten: "De chauffeurs hebben duidelijk aangegeven dat zij het bod van de werkgeversorganisaties niet accepteren. Wij gaan komende week een ultimatum aan de werkgever TLN (Transport Logistiek Nederland) uitbrengen en acties voorbereiden. Die acties zullen zich stap voor stap opbouwen."

Cao-onderhandelingen Transport en Logistiek muurvast

Het cao-overleg tussen de vakbonden en de werkgevers in de Transport en Logistiek (140.000 werknemers) zit al weken muurvast. FNV Bondgenoten wil een éénjarige cao met een loonsverhoging van 3 procent, meer zeggenschap over werktijden en scholing. Bij een inflatie van 2,5% (cijfer afgelopen jaar is toetssteen looneis) betekent de voorgestelde loonsverhoging slechts 0,5% koopkrachtverbetering. De werkgevers zeggen: "te allen tijde nul procent loonsverhoging te bieden."