Clicky


Dubbeldekkers NS gesplitst in lounge- en werkdeel

Dubbeldekkers NS gesplitst in lounge- en werkdeel
17-03-2014 09:53 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Ruim vierhonderd dubbeldekkers van de NS krijgen een flinke opknapbeurt. Het bovenste deel wordt ingericht voor lezende en werkende treinreizigers terwijl het interieur beneden 'informeler' wordt met loungebanken. De treinen worden bovendien zuiniger, laat de vervoerder maandag weten.

De 418 dubbeldekkers krijgen onder meer nieuwe schermen voor reisinformatie en draadloos internet. Ook komen er nieuwe toiletten, die ook toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. De treinen zijn straks twintig procent zuiniger door betere stroomlijning, zuinigere klimaatinstallaties en ledverlichting die zich aanpast aan daglicht.

Het gaat om de eerste generatie zogeheten VIRM-dubbeldekkers, waar de NS sinds begin jaren negentig mee rijdt. De NS wil met de modernisering 'beter inspelen op de wensen van reizigers', zegt topman Timo Huges in een verklaring.

NS-dochter Nedtrain gaat de rijtuigen vanaf deze zomer in Haarlem onder handen nemen. De eerste opgeknapte treinen moeten in het voorjaar van 2016 gaan rijden. In 2020 moeten alle 418 treinen klaar zijn. (Novum)