Clicky


Boete van negentig mille voor asbestsaneerder

Boete van negentig mille voor asbestsaneerder
17-03-2014 13:37 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Een bedrijf uit Zuid-Holland dat materiaal met asbest liet rondslingeren en zijn werknemers in gevaar bracht heeft een boete van negentigduizend euro gekregen. Dat meldt de Inspectie SZW maandag. De saneerder liet zijn mensen in een Rotterdams kantoorpand doorwerken, ook al wist het uit tests dat ze moesten werken met asbest.

Behalve de boete kreeg het bedrijf ook een waarschuwing. Als het nog eens een overtreding begaat, moet het de werkzaamheden mogelijk voor langere tijd stilleggen.

De zaak kwam aan het rollen toen de inspectie de tip kreeg dat bij werkzaamheden in het kantoorpand mogelijk asbest was vrijgekomen. Uit een inspectie bleek inderdaad dat her en der asbesthoudend materiaal verspreid lag, en dat dat al enige tijd het geval was.

De werknemers hadden hun werkgever al gewezen op het mogelijk asbesthoudende materiaal. Het bedrijf - dat gespecialiseerd is in brandpreventie - heeft dit toen laten testen en daaruit bleek dat het inderdaad om asbest ging. Toch werd besloten het werk gewoon voort te zetten.

De inspectie heeft tijdens haar controle de werkzaamheden direct stil laten leggen en de eigenaar van het bedrijf opgedragen een besmettingsonderzoek uit te laten voeren en een asbestinventarisatierapport op te laten stellen. De bevindingen van de inspectie hebben nu geleid tot de boete en de waarschuwing. Ook kan het bedrijf de komende tijd nog inspecties verwachten. "Iedereen die eenmaal een boete heeft gekregen, blijft altijd bij ons in het vizier", laat een woordvoerder weten. (Novum)