Clicky


EU stelt sancties in na referendum Krim

EU stelt sancties in na referendum Krim
17-03-2014 16:04 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Unie heeft maandag sancties ingesteld tegen 21 functionarissen uit Rusland en Oekraïne. De strafmaatregelen zijn een reactie op het omstreden referendum dat zondag op de Krim werd gehouden. De inwoners van het schiereiland stemden daarin voor afscheiding van Oekraïne.

De genoemde personen worden gestraft omdat hun acties de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraine bedreigen, aldus een verklaring van de 28 EU-ministers van buitenlandse zaken na hun overleg in Brussel. Ze waren betrokken bij de Russische militaire bezetting van de Krim en de organisatie van het referendum.

Volgens de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier gaat het om acht Krim-functionarissen, tien Russische parlementariërs en drie Russische militaire commandanten. Een van hen zou de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol op de Krim zijn.

De 21 personen krijgen geen inreisvisum voor de EU en hun tegoeden in EU-lidstaten worden bevroren. De maatregel geldt voor zes maanden en kan verlengd worden. Ook kunnen er na overleg tussen de lidstaten nieuwe namen aan de sanctielijst worden toegevoegd. De sancties worden maandag nog van kracht.

De 28 EU-ministers veroordelen het referendum op de Krim en eisen opnieuw dat Rusland zijn troepen uit de Krim terugtrekt en met de regering in Kiev gaat praten. Tegelijk houden ze de deur open voor overleg: "Er zijn mogelijkheden om een negatieve spiraal te vermijden", zo lieten ze in een verklaring weten. Maar als Moskou op de ingeslagen weg verdergaat zullen er economische sancties volgen.

Oekraïne kan rekenen op financiële steun van de EU en krijgt een pluim van de ministers voor zijn terughoudendheid. Ook zal Brussel de Oekraïners helpen hun energievoorziening te verzekeren. Kiev moet dan verder gaan met constitutionele hervormingen en de bescherming van minderheden verzekeren. (Novum)