Clicky


AnsaldoBreda neemt Fyra's terug voor 125 miljoen

AnsaldoBreda neemt Fyra's terug voor 125 miljoen
17-03-2014 19:38 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De NS heeft met AnsaldoBreda een oplossing gevonden in het Fyra-debacle. Alle aangeschafte V250-treinen gaan terug naar het Italiaanse bedrijf. AnsaldoBreda betaalt 125 miljoen euro terug. Dat hebben beide bedrijven maandagavond bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring. De NS zegt door de deal het verlies te beperken tot 88 miljoen euro.

De NS en AnsaldoBreda willen met het akkoord voorkomen dat ze nog jarenlang verwikkeld zijn in allerlei juridische procedures die veel energie en geld kosten. Onderdeel van de overeenstemming is dat beide partijen afzien van financiële claims, inclusief die voor mogelijk geleden schade van beide zijden. Voor de NS is hiermee de zaak afgedaan.

AnsaldoBreda mag de treinen verkopen aan andere klanten en aanpassen aan de eisen en behoeften van nieuwe afnemers. Wanneer de treinstellen met succes worden verkocht, krijgt de NS per verkochte trein een extra bedrag met een maximum van 21 miljoen euro.

De Fyra-treinen werden in januari vorig jaar uit de dienstregeling gehaald toen ze niet bestand bleken tegen het winterweer. De treinstellen kampten met diverse gebreken. In juni besloot de NS om helemaal te stoppen met de Fyra. Het spoorbedrijf had naar eigen zeggen geen vertrouwen meer in de treinen. De NS en AnsaldoBreda wezen in de nasleep over de aansprakelijkheid voortdurend naar elkaar en er dreigde daardoor een lange juridische afwikkeling.

Het verschil van mening tussen de partijen betrof 'een verschillende inschatting over de voorwaarden' over een herstel van de treinstellen. "Fundamenteel ging het niet over de robuustheid van het ontwerp van de trein, maar vooral over aanvaardbare deadlines voor reparatie en inzetbaarheid die niet voldeden aan de NS-behoeften en over de financiële consequenties", zo staat in de verklaring.

Het is nog niet duidelijk hoe en wanneer de treinstellen teruggaan. De geleverde Fyra's staan nu op een rangeerterrein in Amsterdam. (Novum)