Clicky


'Scheuring dreigt binnen PvdA Soest'

'Scheuring dreigt binnen PvdA Soest'
18-03-2014 14:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

SOEST - Eén dag voor de verkiezingen dreigt een scheuring bij de PvdA in Soest. Lijsttrekker Osman Suna hoeft bij de gemeenteraadsverkiezingen niet meer te rekenen op de steun van de lokale afdelingsvoorzitter Han van Marwijk. Van Marwijk is teleurgesteld en boos op Suna, meldt de lokale zender RTV Utrecht dinsdag.

Suna gaf afgelopen maandag een persconferentie, waarin hij aankondigde dat hij toch niet terugtreedt. Hij trekt zich niets aan van het feit dat er tegen hem nog een onderzoek wegens het mogelijk ronselen van stemmen.

Van Marwijk: "We hebben bij de PvdA een erecode. Als er een onderzoek naar een politicus of het functioneren van een politicus loopt, treedt die persoon in kwestie voorlopig terug. Dat besluit had Suna vorig week ook genomen, maar hij komt daar nu op terug. Osman Suna vindt zichzelf belangrijker dan de partij."

Suna is voor zijn eigen partijgenoten onbereikbaar. "Het lukt mij al een week niet om in contact te komen met meneer Suna", aldus Van Marwijk tegen RTV Utrecht. "Als hij contact wil, kan hij mij beter bellen. Ik ben waarschijnlijk beter bereikbaar."

Dinsdagmorgen liet de woordvoerder van landelijk partijvoorzitter Hans Spekman weten dat het standpunt van de partij onveranderd is. Zolang er een onderzoek loopt naar Suna, kan hij geen volksvertegenwoordiger zijn voor de PvdA.

Van Marwijk benadrukt overigens dat als Suna wordt vrijgepleit, hij niet afgeschreven is. "Iedereen verdient dan een tweede kans. Maar er moet wel eerst even goed met hem gesproken worden." (Novum)