Clicky


Samsom noemt vertrek Hilhorst 'zwaar verlies'

Samsom noemt vertrek Hilhorst 'zwaar verlies'
20-03-2014 13:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het vertrek van Pieter Hilhorst is een 'zwaar verlies voor de partij'. Dat heeft PvdA-partijleider Diederik Samsom gezegd voor zijn fractie in de Tweede Kamer donderdag bijeenkwam. Samsom omschreef Hilhorst als een 'talentvol politicus met tomeloze inzet'. "Dat hij nu weggaat is een groot verlies."

Wanneer een politicus vertrekt, is dat altijd een 'tragische gebeurtenis', volgens de PvdA'er. Tegelijkertijd heeft Samsom begrip voor zijn overwegingen. "Hij heeft zelf geconcludeerd dat hij niet verder kan."

Onder Hilhorsts aanvoering werd de PvdA sinds 1946 voor het eerst niet de grootste partij in Amsterdam. Ook in andere steden leden de sociaaldemocraten forse verliezen, zoals in Rotterdam. Samsom verwacht echter niet dat nog meer lokale PvdA'ers zullen opstappen. "Ik heb geen aanleiding om dat te verwachten."

Ook Samsom zelf verbindt geen conclusies aan de slechte stembusuitslag. Hij herhaalde dat hij geen 'mooiweerpoliticus' is. "Ik voel me verantwoordelijk voor het herwinnen van het vertrouwen", zei Samsom. "Ik ben gekozen om leiding te geven aan mijn partij. Ik ben niet van plan om bij de eerste tegenslag op te stappen." (Novum)