Clicky


Staking bij Aviapartner Cargo verlengd tot vrijdagavond 22:00

Staking bij Aviapartner Cargo verlengd tot vrijdagavond 22:00
20-03-2014 21:01 | Algemeen | auteur De Redactie

SCHIPHOL - De staking bij Aviapartner Cargo op luchthaven Schiphol gaat door tot vrijdagavond 22:00 uur. De staking ging dinsdagavond 22:00 van start. De werkgever weigert in te gaan op de eisen van de werknemers. "Als de directie niet naar ons wil luisteren, dan moeten ze het maar voelen", zeggen de werknemers.

Intimidatie

De directie probeert via intimidatie de mensen weer aan het werk te krijgen. “Mijn collega’s en ik werden gebeld door een manager die dreigde dat wij aan het werk moesten gaan, anders zouden we de gevolgen wel gaan merken”, aldus eén van de stakers.

Brussel overweegt ook staking

Ook de werknemers bij Aviapartner op de luchthaven in Brussel hebben het vertrouwen in de directie verloren en overwegen om te gaan staken net als hun collega’s in Amsterdam. Vandaag kregen ze in Brussel te horen dat 65 werknemers daar hun baan verliezen.

Eisen werknemers

De werknemers van APC eisen teruggave van hun ATV-dagen, een loonsverhoging van drie procent, meer zeggenschap over hun roosters en het verbeteren van de positie van uitzendkrachten. Ben Wevers, 25 jaar werkzaam bij Aviapartner Cargo: "We hebben geen enkel vertrouwen meer in de directie. We hebben in de vorige cao enorm veel ingeleverd om de werkgever tegemoet te komen, maar onze grens is nu bereikt. We doen hetzelfde zware werk, maar leveren alleen maar aan koopkracht in. Ook willen we zelf beschikken over onze ATV-dagen, zodat er meer dan 1 dag tussen een nacht-en een dagdienst zit."

APC wil niet akkoord gaan met de eisen en houdt vast aan de cao die eind 2012 alleen met vakbond de Unie is afgesloten en die stilzwijgend is verlengd tot april 2015.

Gevolgen van de acties

Door de staking kunnen sommige vliegtuigen niet vertrekken, omdat ze geen lading hebben. Vliegtuigen die binnen komen worden niet gelost. Passagiers zullen geen hinder ondervinden, want het betreft enkel vrachtvluchten.

Schiphol groeit, dat heeft een prijs

De luchthaven Schiphol groeit. Jacob de Vries, bestuurder FNV Bondgenoten: "Dat mag niet ten koste gaan van de arbeidsvoorwaarden van de mensen die daar hun brood proberen te verdienen. De luchthaven heeft een verantwoordelijkheid voor het mogelijk maken van Gewoon Goed Werk. Die verantwoordelijkheid strekt zich ook uit tot de bedrijven die op de luchthaven actief zijn. Zij maken immers in een samenspel tussen alle partijen die actief zijn op de luchthaven dat er kwalitatief hoogwaardige dienstverlening kan worden geboden aan de klanten van de luchthaven."

Over Aviapartner Cargo

Aviapartner handelt in 35 luchthavens in Europa, luchtvracht en bagage af. In Nederland gebeurt dit op Schiphol en in Rotterdam. Aviapartner Cargo heeft op Schiphol ongeveer 400 werknemers, die jaarlijks meer dan 2500 vrachtvliegtuigen afhandelen. Het Britse private-equityhuis 3i en bestuursvoorzitter voorzitter Laurent Levaux zijn de aandeelhouders .