Clicky


Koopwoningen dalen 1,7 procent in prijs

Koopwoningen dalen 1,7 procent in prijs
21-03-2014 10:54 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Koopwoningen die in februari van eigenaar verwisselden waren gemiddeld 1,7 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling was daarmee fors hoger dan in januari, toen koopwoningen slechts een half procent goedkoper waren. Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster vrijdag bekendgemaakt.

Gemiddeld kostte een bestaande woning in januari 213.822 euro. Het prijsniveau van bestaande koopwoningen is de afgelopen acht maanden vrijwel stabiel gebleven. De prijzen schommelden telkens tussen de 213 en 215 duizend euro, zo blijkt uit cijfers van het statistiekbureau.

De verkoopprijs van een koopwoning lag in februari op hetzelfde niveau als elf jaar geleden. Vergeleken met augustus 2008, toen de Nederlandse huizenmarkt een piek bereikte, lagen prijzen vorige maand echter 20,3 procent lager. Tijdens het dieptepunt op de huizenmarkt, in januari en juni van vorig jaar, gingen huizen voor gemiddeld 206 duizend euro van de hand.

In januari wisselden 10.030 woningen van eigenaar, maakte het Kadaster eerder deze week al bekend. Dat betekende een stijging van 27 procent in vergelijking met een jaar eerder. Toen lag het aantal transacties echter relatief laag door het strenger worden van de hypotheekregels per 1 januari 2013. (Novum)