Clicky


Belgische boeren hekelen prijsbeleid Albert Heijn

Belgische boeren hekelen prijsbeleid Albert Heijn
25-03-2014 11:37 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Land- en tuinbouwers maken zich ongerust over de prijsdruk die ontstaat door de komst van Albert Heijn naar België. Volgens de Boerenbond is de situatie door alle kortingen op voedsel niet langer houdbaar, zo laat de Belgische belangenorganisatie maandag weten.

Uit cijfers van onderzoeksbureau AC Nielsen bleek vorige week dat daar waar een Albert Heijn-vestiging is geopend, de prijs bij de concurrentie in de buurt gemiddeld twee procent lager ligt dan bij supermarkten die niet te stellen hebben met de Nederlandse grootgrutter. Die prijsdruk wordt afgewenteld op de boeren, klaagt de bond. "Het wordt voor hen steeds moeilijker om een correcte prijs uitbetaald te krijgen voor hun producten."

Albert Heijn hanteert volgens de Boerenbond lage prijzen, 'waardoor de anderen mee moeten'. Volgens de Belgische belangenorganisatie kunnen 'de Nederlanders' dat onder meer doen omdat de lonen in Nederland lager zijn. De negentien vestigingen van Albert Heijn worden vanuit Nederland bevoorraad.

De Boerenbond meent dat de lagere prijzen alleen op de korte termijn goed zijn voor de consument. "Over tien jaar wil niemand nog boeren", waarschuwt de bond. "Vanwaar zal onze voeding dan komen? Wat zal de kwaliteit dan zijn, de productieomstandigheden?" De bond vindt dat voeding daarom niet langer als ' lokmiddel' mag worden gebruikt. (Novum)