Clicky


Debat over uitspraken Wilders gaat niet door

Debat over uitspraken Wilders gaat niet door
25-03-2014 17:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het Kamerdebat over de omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' gaat niet door. Dat bevestigt de woordvoerder van GroenLinks-leider Bram van Ojik, die het debat dinsdag aanvroeg.

PVV-leider Geert Wilders stelde direct niet bij het debat aanwezig te zijn en sprak van een 'volksgericht'. De meeste partijen vinden dat een debat zónder Wilders geen zin heeft.

Van Ojik wilde met het debat een 'krachtig signaal' afgeven over de gewraakte uitspraken van de PVV-leider. "Maar als een aantal partijen er niet bij is omdat ze een debat zonder Wilders zinloos vinden, dan is dat signaal niet krachtig genoeg", aldus de zegsman.

Onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen CDA en SP zagen weinig heil in een debat als Wilders niet meedoet. Sybrand Buma (CDA) en Diederik Samsom (PvdA) betitelden het besluit van Wilders af te haken als 'laf'. "Hij heeft die uitspraken gedaan, dan vind ik dat hij zich daar ook voor in het parlement moet verantwoorden."

Wilders kan het debat niet blijven ontlopen, zei Samsom. "Hij zal een keer in die zaal moeten staan, en dan staan wij aan de interruptiemicrofoon. We zullen met hem het debat aangaan over wat hij vorige week in de samenleving heeft aangericht." (Novum)