Clicky


Niet Oost-Europese maar Europese vrachtwagens hoogste ongevalsrisico in Noorwegen

Niet Oost-Europese maar Europese vrachtwagens hoogste ongevalsrisico in Noorwegen
26-03-2014 10:47 | Buitenland | auteur De Redactie

OSLO - Voor velen een verrassende uitkomst maar niet de Oost-Europese vrachtwagenchauffeur maakt de meeste brokken in Noorwegen. Nee, het zijn de vrachtwagenchauffeurs uit de oude EU-lidstaten die in Noorwegen het meest betrokken raken bij ongevallen.

Nieuwe statistieken van het Transportøkonomisk institutt (TØI) laat zien dat buitenlandse vrachtwagens 2,5 keer vaker betrokken zijn bij een ongeval dan een Noorse vrachtwagen.

Het blijkt dat vrachtwagens uit Oost-Europa niet het hoogste risico op de Noorse wegen vormen. Het zijn de vrachtwagens van de oude EU-lidstaten zoals Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk die het hoogste risico vormen.

Volgens Jan - Ove Halsøy, directeur van Norges Lastebileierforbund Hordaland (de Noorse vrachtwagenrijders vereniging) vond de uitkomst verrassend maar zegt te weten waar dit door komt, namelijk de hoge arbeidskosten. Volgens Halsøy zijn de arbeidskosten van de Europese chauffeurs zo hoog dat bedrijven niet voldoende investeren in ongevalspreventie. "De Oost-Europese lonen zijn zo laag dat de werkgevers voldoende ruimte hebben om te zorgen voor een betere en veiligere vrachtwagen", aldus Halsøy.