Clicky


Loonkosten Nederland tientje boven gemiddelde EU

Loonkosten Nederland tientje boven gemiddelde EU
27-03-2014 12:27 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Werkgevers waren vorig jaar in Nederland gemiddeld 33,20 euro kwijt per werknemer per uur. Dat is 9,50 euro meer dan gemiddeld in de Europese Unie en bijna vijf euro meer dan het gemiddelde in de eurozone. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van Eurostat. In België en Duitsland bedragen de loonkosten gemiddeld 38,00 en 31,30 euro.

De loonkosten stegen in Nederland de afgelopen vijf jaar ook harder dan in veel andere landen, zo blijkt uit de cijfers van het Europese statistiekbureau. Gemiddeld bedroeg de loonkostenstijging in de EU en de eurozone net iets meer dan tien procent. In Nederland was dat bijna twaalf. In de buurlanden, België en Duitsland, stegen de loonkosten echter nog harder met respectievelijk 15,4 en 12,2 procent.

De loonkosten bestaan uit het nettoloon dat werknemers ontvangen en de kosten die bedrijven daarbovenop nog maken, zoals voor sociale premies en pensioenen. In Nederland bedragen die 'brutokosten' 24,7 procent van de totale loonkosten. In de eurozone is dat gemiddeld bijna 26 procent, in België en Duitsland 27,4 en 21,8 procent. (Novum)