Clicky


IMF wil Oekraïne tot 13 miljard euro lenen

IMF wil Oekraïne tot 13 miljard euro lenen
27-03-2014 13:31 | Financieel | auteur De Redactie

KIEV - Het Internationaal Monetair Fonds wil Oekraïne een lening tussen de 10 en 13 miljard euro verstrekken. Dat heeft het IMF donderdag na besprekingen met de nieuwe regering in Kiev laten weten. Voorwaarde is wel dat Oekraïne flink gaat hervormen.

Premier Arseni Jatsenjoek vertelde het parlement dat een bankroet voor Oekraïne nabij is en dat er dringend ingrijpende hervormingen moeten worden doorgevoerd. Zo gaat de inkomstenbelasting, die nu vijftien tot zeventien procent bedraagt, naar 25 procent. Daarnaast kunnen de Oekraïners rekenen op een veel hogere energierekening. Staatsbedrijf Naftogaz maakte deze week bekend dat de prijs voor gas op 1 mei met vijftig procent omhoog gaat. Sommige analisten schatten dat de energieprijzen mogelijk verdubbeld moeten worden om de Oekraïense energiesector winstgevend te maken.

Oekraïne kampte met drie maanden van protesten tegen de regering voordat president Viktor Janoekovitsj eind februari het land ontvluchtte. De nieuwe regering heeft grote moeite de economie boven water te houden. De inlijving van de Krim door Rusland heeft de problemen nog groter gemaakt.

Het IMF zegt dat het bedrag van de lening nader zal worden bepaald als er meer duidelijk is over wat Oekraïne precies nodig heeft en wat voor hulp het land nog meer kan krijgen. Volgens het Oekraïense ministerie van financiën is er de komende twee jaar ruim 25 miljard euro nodig om het land overeind te houden.

De Europese Unie en Japan hebben al aangegeven Oekraïne op korte termijn te willen helpen. Ook heeft de EU voor de langere termijn ruim 7,2 miljard euro aan noodleningen en kredietgaranties toegezegd. (Novum)