Clicky


Voka en APZI bundelen krachten in

Voka en APZI bundelen krachten in
28-03-2014 09:32 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ZEEBRUGGE - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en APZI, de representatieve organisatie van de havenbedrijven in Zeebrugge, bundelen voortaan hun krachten voor de belangenverdediging van de haven van Zeebrugge en de bedrijven. Ze richten daarvoor een “Havencel” op. De samenwerking wordt vandaag 27 maart aangekondigd op de lentereceptie van APZI.

Voka en APZI werken al jaren samen voor de belangenbehartiging van de Zeebrugse havenbedrijven en de promotie van Zeebrugge als haven. Nu wordt de samenwerking een stuk intenser en zal de belangenbehartiging gebeuren door een nieuw op te richten “Havencel”. De cel zal studie- en analysewerk verrichten over de Zeebrugse haven en bij uitbreiding over mobiliteit en logistiek in West-Vlaanderen. Ze zal mee een strategie ontwikkelen voor de Zeebrugse haven en vooral contacten onderhouden met alle stakeholders (politiek, administratie, andere havens, bedrijven enz.) om een aantal Zeebrugse dossiers in beweging te krijgen.

Het spreekt voor zich dat de Havencel nauwe contacten zal onderhouden met de bedrijven in Zeebrugge, maar ook met de bedrijven in het hinterland die logistiek een beroep (kunnen) doen op Zeebrugge. Daarom zal de Havencel aangestuurd worden door een stuurgroep (Havenraad) bestaande uit leden van APZI en Voka alsook de havengemeenschap van Oostende. De Havencel zal met 1 directeur en 2 medewerkers opereren vanuit havenhuis De Caese in Brugge.

Nog veel opportuniteiten voor de Zeebrugse haven

APZI en Voka zijn ervan overtuigd dat er nog veel opportuniteiten zijn voor de ontwikkeling van de Zeebrugse haven. Zo dient er nog stevig werk gemaakt te worden van bereikbaarheid van de haven, zowel maritiem (voldoende diepte), via de binnenvaart (opwaardering van Ringvaart rond Brugge en kanaal Brugge-Gent, en Schipdonkkanaal), via de weg (voltooien werken Expresweg en uitvoeren van de A11), als via het spoor (derde spoor). Daarnaast moet ook de nieuwe zeesluis (Ship-project) gerealiseerd worden. Ook zijn er actuele thema’s rond douane, beloodsing, havenarbeid die moeten opgelost worden. Last but not least moeten er ook slimme samenwerkingen ontwikkeld worden met de andere Vlaamse havens. De krachtenbundeling tussen APZI en Voka kan een stap in de goede richting zijn.

Ook andere samenwerkingen

Niet alleen Voka West-Vlaanderen en APZI werken samen rond het havenbeleid. Ook Voka Antwerpen en Voka Oost-Vlaanderen doen dat al, respectievelijk met de Antwerpse havenbedrijven (Alfaport) en de Gentse Havenbedrijven (Vegho). Ook op Vlaams niveau zal er meer samengewerkt worden.

Het is de bedoeling dat de Oostendse Havengemeenschap zich ook aansluit bij de Havencel van Voka en APZI. De gesprekken daarover zijn nog bezig.