Clicky


Juweliersechtpaar handelde uit zelfverdediging

Juweliersechtpaar handelde uit zelfverdediging
29-03-2014 18:36 | Binnenland | auteur De Redactie

DEURNE - De handelswijze van het juweliersechtpaar in Deurne dat vrijdagavond werd overvallen, lijkt op zelfverdediging. Dat heeft het Openbaar Ministerie zaterdag tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Deurne gezegd. De man en vrouw zijn aangemerkt als verdachte, maar zitten niet vast.

Bij de overval op juwelier Goldies werden de twee overvallers doodgeschoten. Wie de schoten heeft gelost, is nog niet duidelijk. In de zaak werden twee vuurwapens gevonden. Of dat de wapens van de juwelier en zijn vrouw zijn, wordt nog onderzocht. De twee hadden vermoedelijk geen wapenvergunning. Aan de schietpartij ging een worsteling vooraf.

Een van de overvallers is een 20-jarige man uit Eindhoven met een Marokkaanse achtergrond. Hij is een bekende van politie en justitie. De identiteit van de tweede overvaller is nog niet bekend. Het OM sluit niet uit dat er mogelijk nog een derde of vierde overvaller was.

Volgens hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen was het direct duidelijk dat er sprake was van 'twee slachtoffers' die geprobeerd hadden om de juwelier te overvallen. "Het was ook duidelijk dat het hier gaat om een bijzondere situatie waarin we ons anders moeten gedragen dan in reguliere gevallen", zei hij.

Justitie en politie hebben een 'globaal' beeld van wat zich heeft afgespeeld dankzij verklaringen van de vrouw en bewakingsbeelden. Voorlopig lijkt de handelswijze van de man en vrouw 'gerechtvaardigd' en 'juist'. "Een strafrechter zou ze hoogstwaarschijnlijk niet straffen op basis van noodweer. De juwelier en zijn vrouw konden daarom naar huis", aldus Nieuwenhuizen.

Het echtpaar was tijdens de overval allebei in de zaak aanwezig. Het verhaal dat de vrouw thuis via een videoverbinding zag dat haar man werd overvallen en daarna naar de winkel zou zijn gereden, klopt dan ook niet.

De overval bij de juwelier aan de Milhezerweg in de Brabantse plaats vond kort na 17.30 uur plaats. De man liep bij de overval verwondingen op maar kon zaterdag het ziekenhuis verlaten. De twee zijn erg aangedaan, zei burgemeester Hilko Mak tijdens de persconferentie. (Novum)