Clicky


'Fiscus moet rente op rente betalen'

'Fiscus moet rente op rente betalen'
31-03-2014 09:11 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Bedrijven en huishoudens die al langere tijd wachten op hun teruggaaf van de Belastingdienst moeten dubbel rente krijgen over dat bedrag. Naast de gebruikelijke heffingsrente moet de fiscus ook de wettelijke rente over die rentevergoeding betalen. Dat adviseert advocaat-generaal Peter Wattel aan de Hoge Raad, zo meldt Het Financieele Dagblad maandag.

Op dit moment krijgen consumenten en bedrijven alleen de heffingsrente als de Belastingdienst te lang wacht met het storten van de belastingteruggave. Die rente wordt elk kwartaal vastgesteld en bedraagt vanaf 1 april vier procent. Over die rente moet de fiscus nu de wettelijke rente van ruim acht procent betalen, vindt Wattel.

De advocaat-generaal doet zijn advies in een proefzaak, maar de uitkomst daarvan heeft mogelijk gevolgen voor tienduizenden zaken tussen 2005 en 2009. Als de Hoge Raad het advies overneemt, kan dit vonnis voor de schatkist flink in de papieren lopen, stelt Arjo van Eijsden van financieel adviesbureau Ernst & Young.

In de proefzaak, waarbij het gaat om rente over 32 duizend euro aan heffingsrente, loopt de extra schade voor de Belastingdienst op tot enkele duizenden euro's. "Maar ik ken gevallen waarin het om enkele miljoenen euro's heffingsrente gaat", aldus Van Eijsden. Zijn werkgever EY is degene die de proefzaak voor de Hoge Raad heeft gebracht. (Novum)